Caritas Junior

A vasárnapi szentmise  előtt egy rövid irodalmi műsorral megemlékeztünk Árpád-házi Szent Erzsébet életéről.

Mindenszentek hava

Novemberben  gyertyát gyújtottunk a Karácsondon szolgált lelki atyák sírjánál.

2018. október 1.

Az Idősek Világnapja alkalmából kulturális műsorral köszöntöttük a helyi Idősek Klubja lakóit. Tiszteletünk magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat. Ők azok, akik elfogadásra, türelemre nevelnek bennünket.

 

Minden évben van egy kedves nap, amiről sohasem feledkezhetünk meg. Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Ebből az alkalomból a vasárnapi szentmisén a Caritas Junior tanulói megható verses összeállítással, énekkel, furulyaszóval, valamint pár szál virággal  köszöntötték a jelen lévő édesanyákat, nagymamákat. Strahl Péter Atya szentbeszédében is összefoglalta, hogy az édesanya a gyermekek szívében különleges helyet foglal el. Ő az a személy, aki minden körülmények között képes összetartani a családot, akinek jelenléte, gondoskodása életünk fontos része.

 

November – Mindenszentek hava

Ebben a hónapban fontos feladatunknak tekintettük, hogy felkutassuk, majd felkeressük azoknak az atyáknak a sírhelyeit, akik a községben munkálkodtak. Mécsest gyújtottunk Kovács Miklós esperes plébános, Dr Holis János katolikus lelkész, Bene Mihály plébános atya sírjainál.  Ezzel a cselekedetünkkel hálánkat és tiszteletünket fejeztük ki irántuk.

Felolvasás az Idősek Otthonában

Nagy örömmel látogattuk meg a helyi Idősek Otthonának lakóit. A Caritas Junior tagjai egy megható elbeszélést olvastak fel nagy szeretettel a ház lakóinak.

 

Október 1. – Az Idősek Világnapja

Ebből az alkalomból iskolánk tanulói kis műsorral kedveskedett a helyi Idősek Otthona lakóinak, az Ave Maria Kápolnában. Az énekkar gyönyörű ének számokkal, a 4. osztályosok megható verses összeállítással köszöntötték az idős embereket. Strahl Péter atya is nagy szeretettel és tisztelettel beszélt az idős emberekről, hiszen napjainkban is nagy szükségünk van az Ő élettapasztalatukra, bölcsességükre.

A caritas tevékenységek során fontos feladatunknak tekintjük, hogy gyermekeink elsajátítsák a kertészkedés és növénytermesztés alapjait. Ezért egy kis konyhakertet hoztunk létre, ahová tanulóink hagymát duggattak a talaj előkészítését követően. Természetesen majd a kis növények gondozása is az Ő feladatuk lesz.

Az iskola előkertjében sok-sok kardvirág hagymát is elduggattak, hogy később a gyönyörű virágokkal a község templomát díszíthessék.

 

Márciusban felkerestük a Caritas Juniorokkal Kovács Miklós esperes-plébános atya sírját, aki a karácsondi híveket szolgálta. A gyerekekkel virágot vittünk, imádkoztunk.

Nagyon örültünk annak, hogy a gyermekek körében megfogalmazódott az a kérés, hogy legközelebb a saját hozzátartozójuk sírját is meglátogathassák. Mint ahogy azt, az első alkalommal is megtettük. Kedves tanítványunk édesapjának a sírjára is tettünk virágot, és közösen imádkoztunk lelki üdvéért.

Ezek után végigjártuk a keresztút állomásait, közben megbeszéltük, hogy az Úr Jézus hogyan szenvedett értünk a keresztúton és a kereszten.

 

 

Adománygyűjtés Árpád-házi Szent Erzsébet szellemében

2017. november 15-én iskolánk adományosztást szervezett.https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Elisabet_av_Th%C3%BCringen.jpg

A Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola meghirdette az adománygyűjtést tanulói és a szülők körében. A tartós élelmiszerekből álló csomagokat a caritas junior csoport tagjai csoportosították egy nevelő segítségével. A megsegített családokat az iskola gyermekvédelmi felelőse és az osztályfőnökök javaslata alapján értesítettük.

 

A lelkes adományozásnak köszönhetően 26 család részesült a tartós élelmiszer csomagokból. A felső tagozatos karitasz csoportos lányok jó szívvel, aktívan vettek részt ebben a nemes munkában. Munkájukra a jövőben is számítunk, és várunk még több tagot sorainkba.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.